Тази вечер в Брюксел на заседание на Европарламента ще има дебат за върховенството

...
Тази вечер в Брюксел на заседание на Европарламента ще има дебат за върховенството
Коментари Харесай

Днес България ще разбере как ни вижда Европа

Тази вечер в Брюксел на съвещание на Европарламента ще има дебат за върховенството на закона в България. Именно натам са обърнали взор протестиращите с вярата, че най-сетне настояванията им ще бъдат чути. Защото " цяла Европа би трябвало да види, че българите са изправени ", макар лъжите на властта, че " това е преходно събитие ", декларират от Отровното трио. Единият от тях – Велислав Минеков, отпътува за Брюксел, като изяснява ролята си там по следния метод: " Възнамерявам да извърша някои изменничества, само че не към родината, а във връзка с ръководещата ни мафия. И ще го направя почтено. Сега ще видите на какво съм кадърен, бъдете сигурни ". В столицата на Европа е и Христо Иванов – съпредседателят на " Демократична България ". Един от най-важните резултати от митингите в България е " проглеждането "  на европейските институции за ръководството в страната, само че следва дълъг път – към това мнение се сплотиха Иванов и евродепутатът от обединяването Радан Кънев. 

Десетки българи в столицата на Европа не стопират месеци наред да приковават вниманието на институциите там, като ги срещат с ситуацията в страната ни. И това има своя резултат, въпреки и не всеки път положителен. Ние, Момичетата, към този момент ви представихме Силвия Атипова и Йоана Василева. Те живеят в Брюксел и вземат участие активно в акциите на сънародниците ни, които постоянно стачкуват пред постройките на европейските институции. Те са и измежду подкрепящите петиция, с която упорстват: " членовете на Екологичен потенциал да вземат под съществено внимание по време на съвещанията през седмицата продължаващите към този момент съвсем три месеца митинги, погазването на законите в България, упадъка на демокрацията и на върховенството на закона в родината ни ".

Техният митинг през месеците еволюира в визити на Европейския парламент и иницииране на диалози с представители на другите партийни фракции. Те бяха няколко пъти в централата и на европейската десница – ЕНП, откъдето им отказваха срещи.

Тази политическа реакция на десницата по никакъв начин не би трябвало да ни учудва. Да не забравяме, че през годините Борисов се очерта като правилен сътрудник на Ангела Меркел и Жан-Клод Юнкер, който беше и ръководител на Европейската комисия до края на ноември 2019 година И несъмнено, е от редиците на ЕНП –  т.е. с Борисов са в една " политическа лодка " и като сътрудници поддържаха  " стабилността ". И по този начин, с Урсула фон дер Лайен, отпред на Европейска комисия, Европа не пое доста по-различен курс – все отново освен че членува в Християндемократическия съюз (ХДС), който на собствен ред е още веднъж член на ЕНП, тя беше и член на федералното държавно управление на Германия от 2005 до 2019 г, като е най-дълго служилият политик в кабинета на Ангела Меркел.

От друга страна, либералите от ALDE (не бива да забравяме, че там членува и българското ДПС) приеха нашите сънародници и дадоха обещание съответни стъпки в следене на уговорките на България към върховенството на закона и правовата страна. Въпреки това, не е ясно дали алиансът на либералите ще поддържа протестиращите на днешния спор и на гласуването в четвъртък. 

Българите даже са участвали на срещата в Комисията по цивилен права, правораздаване и вътрешен ред (ЛИБЕ) при започване на септември, когато – както споделя самата Атипова – се е разиграла " кървава баня по стандартите на Брюксел ". Реакциите към отчета на Вера Йоурова, зам.-председател на Европейската комисия, която се опита да неглижира митингите против държавното управление, са били изненадващо остри за стандарта на политическо говорене в пленарните зали на Европейския парламент: корупция, подправени вести, бити публицисти, замяна на конституцията, цялостен разпад на институциите, безконтролност на основния прокурор, липса на независимост на медиите... И всичко това дава надежда, че въпреки всичко Европа чува гласовете ни. 

Именно на тази среща ирландката Клеър Дейли като че ли е първият евродепутат, който успява да разбуни духовете, като декларира: " Ако Европейската комисия в действителност счита, че напредъкът в България през последните 13 години е добър, то заключението ми е, че вие сте или надълбоко некомпетентни, или изцяло слугувате на ползите на Бойко Борисов поради връзките му с избрани групи в този парламент и с ползи в Европейския съюз ".

И още... 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР